DIY preamp til Leslie 760

For nylig har jeg erhvervet mig en en brugt Leslie [https://en.wikipedia.org/wiki/Leslie_speaker] 760 forstærker. Det er en helt fantastisk maskine, men den pedal og preamp der skal bruges til at skifte hastighed og agere for-forstærker mellem orgel og forstærker, fulgte ikke med. Det viser sig, at sådan en pedal med de nødvendige kabler koster i omegnen af 3000 kr, så jeg satte mig for at bygge det selv. Nedenfor følger en gennemgang af, hvordan jeg gjorde.

Nogle folk på internettet har været så søde at scanne og dele manualer til en lang række Leslie-forstærkere, http://www.captain-foldback.com/Leslie_sub/leslie_manuals.htm.

Forstærkeren har ikke et jack-stik eller lignende til at forbinde et instrument til det. I stedet er der et 9-polet stik bagpå. Det kan virke lidt uoverskueligt, men det er heldigvis kun få af polerne, der er interessante for os. Pol 1 er jord og pol 2 er sammen med pol 1 lydindgangen. Det fede ved en Leslie-forstærker er, at højtalerhornene kan rotere, og hastigheden styres ved, at hvis pol 6 forbindes til jord, roterer de hurtigt, og hvis pol 7 forbindes til jord, rotorer de langsomt.

Med det i mente, satte jeg mig for at bygge de nødvendige ting for, at jeg kan tilslutte et instrument , og for at jeg kan skifte hastighed via en pedal. Jeg kom op med følgende løsning: En lille boks med plads til to jack-stik til montering på forstærkeren. Det ene stik er lydindgang, og det andet er til en pedal, jeg også måtte bygge, der styrer hornenes rotationshastighed. Elektronikken er ganske simpel, og de nødvendige dele fik jeg for under 200 kr i den tyske webshop musik-ding.de.

Jeg manglede dog stadig en forforstærker, og her faldt mit valg på en rørmodel af mærket Art til 300 kr i 4sound, men man kan bruge en hvilken som helst forforstærker. Så for omkring 500 kr plus det løse til kabler, er forstærkeren nu fuldt funktionsdygtig. Skriv endelig (mail@jonaslindstrom.dk) hvis du har nogen spørgsmål.